چگونه نهال توت بکاريم؟ / چگونه نهال توت پرورش دهيم؟

۸ بازديد

چگونه نهال توت بکاریم؟ / چگونه نهال توت پرورش دهیم؟

توت از خانواده انجیران است و در گونه های مختلفی تولید و پرورش داده می شود که مهم ترین نوع آن با رنگ های آن شناخته می شود و به توت سفید، توت قرمز یا سیاه و شاه توت مشهور است. شاه توت شباهت بسیاری به توت سیاه دارد و تفاوت آن در اندازه آن است که مزه شیرین تری هم دارد. برای خرید نهال از آلفا نهال به سایت این نهالستان مراجعه کنید.

کشور ایران یکی از بزرگترین تولیده کننده های انواع توت در جهان است. علاوه بر ایران کشورهای اروپایی وآسیایی و حتی آمریکایی هم به پرورش توت می پردازند.

درخت توت جزو درختانی است که قدمت طولانی دارند و ضمن اینکه رشد کندی دارند تا سالهای سال میوه می دهند و عمرشان به بیشتر از صد سال می رسد. این درخت توت، درختی است بسیار مقاوم که در بیشتر مناطق با آب و هوای مختلف گرم، معتدل و یا حتی سرد رشد می کند.

ارتفاع این درخت چیزی بالغ بر ?? متر است. البته همه درختان توت، میوه نمی دهند ممکن است برخی درختان توت فقط گل های نر تولید کرده باشند به همین دلیل میوه نمی دهند و کاربردی زینتی دارند و به نوعی از سایه آن استفاده می کنند. درخت توت در سال های اول پوست نارنجی رنگ دارد که معمولا این اتفاق در زمستان رخ می دهد. سطح پوست درخت شیارهایی دارند که عمیق بوده و به صورت کاملا برجسته و مشخص هستند. خود درخت توت شاخه های زیادی دارد که هرکدام مقاومت بالایی هم دارند.

https://alphanahal.ir/berry-seedlings/

مشخصات درخت توت

توت دارای برگ های بزرگ و قلبی شکل می باشد که معمولاً میوه های آن در ماه تیر و خرداد تا شهریور می رسند. از این میوه های خوشمزه می توان مربای توت تهیه کرد. میوه دادن درخت از سن ? یا ? سالگی به بعد آغاز می شود. در ایران در مناطق استپی و شمال ایران کاشت می شود و در جنگل های شمال ایران به صورت خودرو یافت می شود. قطر این درخت معادل یک متر و طول آن نیز به ?? متر می رسد.

پوست آن شیاردار و بدنه درخت صاف و قائم است. از برگ توت برای پرورش کرم ابریشم در فصل بهار استفاده می شود. ضمن اینکه در فصل پاییز از برگ های آن برای غذای دام استفاده می شود. زادگاه اصلی آن را باید در کشور چین جست و جو کرد. چوب آن مقاوم بوده و برای تهیه تار استفاده می شود.

از چوب توت در شمال کشور برای گاوآهن محلی(مال بند برای گاجمه) برنج کاری استفاده می شود. برای بسته بندی و پیوند از پوست شاخه های جوان مصرف می شود.

انواع روش کاشت درخت توت:

برای کاشت توت؛ شما به روش‌های مختلفی از جمله کاشت بذر، نهال و همچنین قلمه‌زنی می‌توانید اقدام کنید. اگر شرایط از نظر آب و هوا و خاک و همچنین آبیاری، مناسب باشد، درنهایت محصولی عالی و سودده را برداشت خواهید کرد. در ادامه هر یک از سه روش بذر، قلمه و نهال را بیش‌تر بررسی خواهیم کرد.

بذر توت: در این روش ابتدا میوه توت جمع‌ آوری شده و طی مراحلی تحت فشار آب، گوشت میوه از بذر آن جدا می‌شود. بعد از این که بذر با روش‌های مناسب خشک گردید، آماده برای کاشتن خواهد بود.

قلمه توت: قلمه درخت توت نیز از دو قسمت سبز و یا چوب آن در فصولی مانند بهار و پاییز، انجام می‌شود.

تکثیر درخت توت به وسیله پیوند هم رایج است و به این صورت است که جوانه آن انتقال داده می شود. در این روش امکان اینکه گیاه و درخت سالم تری تولید شده و میوه های با کیفیت تری بدهد بیشتر می شود.

کاشت نهال توت: نهالی که تعداد ریشه زیاد و همچنین ریشه‌هایی قوی داشته باشد را بعد از این که مدتی در آب ماند، در داخل گودالی در خاک، با اندازه‌ای بزرگتر از نهال و ریشه‌هایش، قرار می‌دهند و آبیاری نیز بلافاصله بعد از کاشت انجام می‌گیرد.

قلمه زدن درخت توت

قلمه زدن چوبی و سبز درخت توت هم ممکن است. درخت توت در فصل بهار یا پاییز کاشته می شود. در نقاط سردسیر در فصل بهار این درخت را می کارند تا نهال توت از سرمای زمستان حفظ شود. زمان کاشت درخت در بهار قبل از رویش جوانه ها است. باید توجه داشته باشید که در مناطق گرمسیر می توان نهال توت را در فصل پاییز کاشت زیرا خطر یخ زدگی برای نهال وجود ندارد.

در هرس باید تمام شاخه های بیمار و خشک را ببرید و بسوزانید. ضمن اینکه شاخه های داخل تاج هم که نرک نامیده می شوند، باید هرس شوند زیرا بی فایده هستند و مواد غذایی گیاه بدون دلیل مصرف می شود. شاخه هایی که باعث شلوغی تاج درخت شده اند، باید هرس شوند. بهترین موقع برای هرس درخت توت وقت خواب زمستانی است. در سایر زمان ها هم می توان درخت را هرس کرد.

پرورش درخت توت در باغچه:

کاشت درخت توت؛ نه تنها در باغ‌ها و مزارع بزرگ که حتی در باغچه‌های معمولی نیز کاملاً ممکن است. نهال را نه خیلی در عمق بلکه کمی در سطح قرار دهید البته به گونه‌ای که کاملاً ریشه‌های آن در داخل خاک قرار بگیرند. همان‌طور که بیش از این نیز بیان کردیم، بهتر است خاک باغچه شما رسی باشد. به آبیاری و کوددهی در زمان مناسب دقت کافی کنید. رشد نهال توت بسیار کند خواهد بود اما نهالی است که تا سالیان سال به شما محصول خواهد داد.

نحوه‌ی آبیاری نهال و درخت بالغ توت:

نهال توت با گذشت زمان نیاز آب کمتری خواهد داشت. در همان ابتدای کاشت و وقتی هنوز نهال جوان است باید حداقل یک بار در 7 روز آبیاری انجام گیرد. کاشت درخت توت؛ باید در مناطقی انجام شود که دارای بارندگی‌های زیادی باشد چون به‌ طور کلی می‌توان این گفت این محصول به آب زیادی نیاز دارد. در بسیاری از منابع آمده است که به‌‌طور سالیانه در منطقه کاشت توت باید حدود 500 تا 600 میلی لیتر باران ببارد.

بیماری ها و آفات توت

میوه این درخت به مقدار کمتری دچار آفات حشرات شده و از بیماری ها رنج می برد، اما با این حال اغلب مردم تمایل زیادی برای کاشت و پرورش آن در خانه و محل کار شان ندارند.

خاک مناسب رشد درخت توت:

خاک‌های شنی لومی‌می‌توانند مناسب‌ترین انتخاب برای کشت این نهال‌ها باشند. بهتر است خاک خود را آغشته به خاک برگ کنید تا تقویت شده و انواع باکتری‌های مفید بتوانند در آن فعالیت داشته باشند. خاک انتخابی شما باید زه‌کشی مناسبی نیز داشته باشد. اگر قرار باشد آب و رطوبت برای مدت زیادی در آن بماند باز هم نمی‌تواند گزینه‌ی مناسبی برای این گیاه باشند. خاکی می‌تواند نهال توت با محصول با کیفیت را در خود پرورش دهد که قابلیت تابش‌های طولانی مدت نور خورشید رانیز داشته باشد.

نحوه‌ی کودهی درخت توت و بهترین کود‌های شیمیایی و حیوانی:

کوددهی زمین قبل از کاشت درخت توت؛ می‌تواند به رشد بهتر و محصول با کیفیت‌تر این نهال بسیار کمک کند. کود ازته و کود فسفر از مناسب‌ترین انواع کودها هستند که می‌توانند درختان توت را پربارتر کنند. البته نکته خیلی مهم در مورد کوددهی خاک‌ها چه برای رشد درختان توت و چه هر نهال دیگر، این است که مقدار کود و زمان کوددهی حتماً طبق اصول انجام شود. کودها باید متناسب با خاک کاشت هر نهال باشند. PH حدود 7 برای خاک کاشت نهال توت، می‌تواند مناسب باشد.

فاصله‌ ی کاشت درخت توت:

برای کاشت هر نهال محاسبه فاصله بین درخت‌ ها از اهمیت بالایی برخوردار است. محصول خوب و با کیفیت در نتیجه رعایت کردن تمامی‌اصول کاشت از جمله فاصله کاشت به دست می‌آید. برای کاشت توت؛ هم این مقدار در حدود بین 6 متر تا 8 متر ‌است. باید حتماً این فاصله رعایت شود تا نهال و ریشه‌های آن رشد بهتری داشته باشند.

آبیاری و کوددهی از دیگر نکات مهمی است که در هنگام کاشت نهال توت؛ باید حتماً به آن توجه کافی شود. اواخر زمستان بهترین زمان ممکن برای کوددهی درخت توت ‌است.

فصل مناسب کاشت توت:

مناسب ترین زمان برای کاشت نهال توت؛ زمانی است که نهال در خواب به سر می برد. فصل بهار و پاییز فصل خواب درخت توت است که می‌توان همان زمان را برای کاشت آن انتخاب کرد. پیش‌تر توضیح دادیم که ابتدا باید گودالی بزرگتر از نهال و ریشه‌های آن در خاک، که بهتر است از نوع رسی باشد، حفر شده و نهال با دقت در آن قرار می‌گیرد. آبیاری را حتماً بعد از کاشت انجام دهید تا ریشه‌ها کاملاً خیس بخورند. هر چه نهال بزرگتر شود مقدار آبیاری مورد نیاز آن نیز کم‌تر می‌شود.

بنابراین فصل مناسب برای کاشت توت؛ فصل پاییز و بهار ‌است که نهال در خواب است. البته فصل کاشت باید متناسب با منطقه باشد، مثلاً در مناطق سردسیر بهتر است که نهال در فصل بهار کاشته شود. این امر برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به آن در برابر یخ‌زدگی انجام می‌شود. اگر در منطقه کاشت شما زمستان‌های سرد و یخی وجود ندارد، شما می‌توانید کاشت درخت توت، را در فصل زمستان نیز انجام دهید.

عوامل مؤثر در ریشه زایی قلمه های توت

واریته درخت توت: مطابق بررسی های انجام شده رقم توت اصلاح شده نسبت به سایر ارقام اصلاح شده وارداتی از توان ریشه زایی و گیرایی بیشتر برخوردار است.

مواد غذایی ذخیره شده در قلمه ها: به عبارتی نسبت هیدرات های کربن به نیتروژن هر چه بیشتر باشد ریشه زایی بهتر خواهد بود.

سن درختان توت مورد استفاده جهت تهیه سرشاخه: به عبارتی سن گیاه پایه انتخابی جهت تهیه سرشاخه و قلمه هر چه بیشتر باشد از قدرت ریشه زایی قلمه ه کاسته خواهد شد.

قسمتهای مختلف سرشاخه: قلمه های تهیه شده از بخش های مختلف سرشاخه های توت جهت تهیه قلمه از قدرت ریشه زایی متفاوت برخوردار بوده و معمولاً این توانایی در بخش های میانی و پایینی بیش از سایر قسمت ها خواهد بود. همچنین برداشت و نگهداری مناسب سرشاخه ها، اجرای مناسب مراحل مختلف کاشت و داشت قلمه ها در خزانه و استفاده از روش تیمار قلمه ها با مواد شیمیایی هورمونی از دیگر عوامل تأثیرگذار خواهند بود.

انتخاب سرشاخه جهت تهیه قلمه

ضروری است بخشی از توتستان های متشکل از درختان توت اصلاح شده با هدف برداشت سرشاخه های مناسب جهت تأمین قلمه موردنیاز تکثیر درخت توت برنامه ریزی و ضمن عدم بهره برداری طی این مدت نسبت به داشت مناسب به لحاظ هرس، کوددهی، عملیات خاک ورزی، مبارزه با علف های هرز و آفات و بیماری ها و نیز آبیاری و زهکشی اقدام شود.

استفاده از سرشاخه های دارای طول عمر 12-8 ماهه

استفاده از سرشاخه های دارای رشد کامل با قطر 2-1 سانتی متر و دارای مواد غذایی کافی

استفاده از بخش های میانی و پایینی سرشاخه ها و حذف بخش های انتهایی

استفاده از سرشاخه های حاوی جوانه های سالم (فاقد مصدومیت ناشی از آفات و عوامل بیماریزا) و نیز عاری از آفات و بیماری ها

سرشاخه ها باید در زمان خواب زمستانه (قبل از تحریک جوانه ها) از گیاه اصلی برداشت و پس از بسته بندی 25 تا 50 تایی در سردخانه تحت دمای 5 درجه سانتیگراد و شرایط بدون نور تا زمان کاشت قلمه نگهداری شود.

روش آماده سازی زمین کاشت قلمه

قبل از کاشت قلمه ابتداء باید زمین خزانه را بـا انـجـام عـمـلـیـات خاکورزی آماده کرد. بدین منظور پس از مخلوط کردن خاک خزانـه بـا و کودهای شیمیایـی و کود حیوانی کاملاً پوسیده (40-10 تن در هکتار) مناسب (200 کیلوگرم فسفات آمونیم در هکتار) ، اقدام به ایجاد جـوی و پشته ( به ارتفاع 20-15 سانتیمتر و عرض 120-80 سانتیمتر و طـول متناسب با تعداد قلمه ها و ابعاد زمین) می شود.

امکانات آبیاری خزانه با توجه به روش آبیاری، بایداز قبل فراهم شود.

ماه نخست پس از کاشت قلمه و ممانعت از آسیب به قلمه ها؛ سـطـح پشته های محل کاشت قلمه ها را میتوان با مالچ نایلونی (سـفـیـد یـا که نسبت به سایر انواع مالچ ها نظیر پوسته برنج و خـاک اره  سیاه) مناسبتر بوده؛ پوشاند. زیرا این پوشش تا زمان تخریب که حدود 40-30 روز خواهد بود ضمن حفظ دمای خاک از رشد عـلـف هـای هـرز جلوگیری کرده و امکان رشد بهتر قلمه ها و استقرار و ریشه زایی آن هـا را در بستر خزانه فراهم خواهد شد.

روش کاشت قلمه

قلمه ها باید در ردیف و فواصل 20-10 سانتیمتر از هم کاشت شوند. جهت تماس حداکثری سطح برش انتهای پایینی قلمه باخاک، بایدآن را بازاویه 45درجه نسبت به سطح افق، از نوک تیزآن درخاک فرو کرد.

 

قلمه ها به اندازهای داخل بستر کاشت فرو داده می شوند تا 1 الـی 2 جوانه بیرون از سطح خاک قرار گیرند. جهت جلوگیری از آسیب به پوست و چوب قلمه ها در حین کاشت در خزانه (قلمستان)، از میله فلزی و یا چوبی جهت ایجاد سوراخ و سـپـس کاشت قلمه استفاده گردد و پس از قرار دادن قلمه توت در داخـل آن باید با کف پا، خاک محل استقرار قلمه را فشرد.

آبیاری دورهای مناسب (با تناوب هفتگی یاده روزه) باتوجه به شـرایـط آب و هوایی (میزان بارندگی وشدت گرما) خصوصاً در ساعات خنک روز

برداشتن مالچ نایلونی بعد از گذشت حدود 40 روز از زمـان کـاشـت قلمه به گونه ای که به جوانه ها و قلمه ها، آسیبی وارد نشود.

چگونگی هرس درخت توت:

هرس کردن هم یکی دیگر از عملیاتی است که باید در پرورش درخت توت به آن توجه کنیم. هرس کردن به این معنا است که شاخه ها و برگ های اضافی و یا آلوده به انواع بیماری ها و آفات را از درخت جدا و حذف می کنند. شاخه هایی که خشک، چروکیده و آلوده شده اند را باید با سوزاندن از بین برد تا سایر شاخه ها و برگ ها را هم آلوده نکنند تا از مواد مغذی که به گیاه و درخت داده می شود تغذیه نکنند. برخی از شاخه ها هم بیش از اندازه رشد کرده و بزرگ شده اند هم باید حذف شوند زیرا ممکن است مانع رسیدن نور کافی به شاخه های جوان شوند و ثمره دهی آن ها را کاهش دهند. هرس کردن درخت توت زمان خاصی ندارد ولی بهتر است در فصل زمستان که تمام برگ های درخت توت ریخته است هرس کردن انجام شود.

بهترین زمان هرس برای درخت توت در زمان فصل زمستان که شاخ و برگ‌های آن کمتر است، ‌است. در هرس کردن انواع شاخه‌های زیادی و اشغال‌ کننده فضا و همچنین شاخ و برگ‌هایی که آلوده به انواع آفات هستند حذف شده و یا سوزانده می‌شوند تا برای رشد دیگر شاخه‌ها محدودیتی ایجاد نکنند. در کاشت نهال توت، هرس کاری از اهمیت بالایی برخوردار است زیراکه باعث رشد بیش‌تر محصول می‌شود.

https://alphanahal.ir/

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.